Work Sharp E5-I to elektryczna ostrzałka, która naostrzy wszystkie Twoje noże kuchenne. Do ostrzenia noży nie potrzeba żadnego doświadczenia w ostrzeniu. Wręcz przeciwnie. Ostrzałka przeznaczona jest dla laików. E2-I radzi sobie nie tylko z gładkimi nożami, ale także z ostrzami ząbkowanymi. Można nim ostrzyć tasaki, noże do filetowania, a nawet nożyczki.
.
Posiada 2 strefy ostrzenia. Po jednym dla każdej krawędzi ostrza. Dzięki systemowi prowadnic nie trzeba mieć doświadczenia w ostrzeniu noży. Wystarczy włączyć ostrzałkę i przepuszczać przez nią na przemian lewą i prawą krawędź ostrza. Wystarczy zacisnąć nóż na podpórce prowadzącej. Pozwoli to na ostrzenie go pod odpowiednim kątem.
.
Ostrze posiada 3 tryby. Kształtuj, wyostrzaj i udoskonalaj. Kształt przeznaczony jest do ostrzenia już bardzo tępych noży. Można więc powiedzieć, że nadaje ona nożowi "kształt". Z kolei Sharpen przywraca nóż do jego grubej krawędzi. Refine następnie ostrzy nóż do najwyższej możliwej jakości. Włączanie, wyłączanie i przechodzenie między programami odbywa się za pomocą jednego przycisku. Ostrzałka zawiera również mechanizm samoczyszczący, który zasysa stalowy pył.
.
Oprócz ostrzałki producent dostarcza również ceramiczną listwę szlifierską do ręcznego wykończenia krawędzi noża. To ma dwie różne ziarnistości. Gruby do szybkiego ostrzenia i gładki do ostatecznego wykończenia. Na rękojeści batonu znajdziemy port szlifierski Microforge, który zapewnia długotrwałą ochronę ostrza noża. Ostrze może wtedy kroić dłużej bez widocznej utraty ostrości.
.
.
Główne korzyści
- Szybkie ostrzenie
- Kompaktowy rozmiar
- Łatwa obsługa
.